?

Syk og får ikke tatt eksamen

Kvinne 22 . 21 Oktober 2019
Spørsmål

Hei, jeg er student (andre året på en bachelor) og har blitt syk. Jeg vet ikke om jeg klarer å ta eksamen i november. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne (22)
Fagperson svarer
Hei
 
Du har rettigheter både ved studiestedet og i lånekassa når du blir syk. Det viktige er at du er i kontakt med både studiestedet og fastlegen din. 
 
Når du er syk og ikke kan ta eksamen er det viktig at du varsler studiestedet ditt og i samråd med legen melder deg av eller sykemelder deg fra eksamen. Dette for å ikke bruke opp et eksamensforsøk innen emnet. Du og studiestedet finner ut av hvordan dere kan legge opp videre studieforløp. Dersom sykdommen er langvarig kan det hende du må søke om permisjon for å ikke miste studieplassen din. Dersom det kun er en eksamen du ikke får gjennomført er det vanlig å melde seg opp til en utsatt eksamen i neste semester.
 
De ulike lærestedene har ulike prosedyrer, her kan du som et eksempel lese om OsloMets permisjonsregler og retningslinjer for hvordan melder deg av eksamen.
 
Som student er du i en noe økonomisk sårbar situasjon. Du sier ikke noe om hva du har av inntekt, men jeg antar du har lån og stipend fra lånekassa. Du kan lese mer om sykestipend fra lånekassa her. Husk at legen din må ha sett deg i perioden du har vært syk for å kunne gi deg nødvendig dokumentasjon. 
Dersom sykdommen er langvarig eller du har jobb ved siden av studiene kan det også være aktuelt med støtte fra NAV. Dette vil legen din hjelpe deg med.
 
De fleste samskipnader har rådgivere som kan hjelpe deg videre dersom du trenger mer hjelp. 
 
God bedring!

Vennlig hilsen

Klinisk sosionom

Finner du ikke det du leter etter?